top of page
  • crnibalkan

Pinot Gris vs Pinot Grigio

Bijgewerkt op: 23 nov. 2021

Pinot Gris is een uit Frankrijk afkomstige cultivar van de druif, die een groot aantal verschillende verschijningen heeft. Deze druif staat ook bekend onder de namen pinot grigio, pinot sivi, malvoisie, grauburgunder, ruländer en szürkebarát.


Clusters van Pinot gris kunnen verschillende kleuren in de wijnstok hebben. De druiven groeien in kleine trossen (vandaar de naam dennenappel) en vertonen bij rijping vaak een roze-grijze tint, hoewel de kleuren kunnen variëren van blauwgrijs tot rozebruin. Pinot Gris wordt vaak vermengd met pinot noir (is een rode wijn) te verrijken en verlichten van de pinot noir van smaak.


Wat is het verschil tussen Pinot gris en Pino Gris?

Pinot Gris als witte wijn staat bekend om zijn verfrissende citrussmaak en pittige zuurgraad. Meer informatie over Pinot Gris-wijn; zijn smaak en een aantal geweldige aanbevelingen voor het combineren van eten. Wil je Pinot Grigio Calorieën weten?


Is de Pinot grigio druif hetzelfde als de wijn?

Nee, technisch gezien niet. Ze zijn hetzelfde. Aangezien de druif zowel in Italië als in Frankrijk een culturele betekenis heeft, gebruiken we in dit artikel de woorden 'Pinot Gris' en 'Pinot Grigio' door elkaar.


Wat is het verschil tussen Pinot Grigio en de Elzas?

De Pinot Grigio-wijnen in Italiaanse stijl zijn immens populair en zijn typisch lichter van smaak, knapperig, fris, met levendig steenfruit en bloemige aroma's en een vleugje kruiden. De Elzas Pinot Gris-wijnen daarentegen zijn voller, rijker, pittiger en stroperiger van structuur. Ze hebben ook een groter bewaar- en verouderingspotentieel.


Hoeveel hectare heeft Pinot Grigio-wijn?

Pinot Grigio-wijngebieden 1 Italië: 25.000 acres 2 VS ~ 16.000 acres 3 Duitsland 12.500 acres 4 Frankrijk: 6.000 acres 5 Australië: 7.000 acres 6 Nieuw-Zeeland: 3.700 acres 7 Oostenrijk: 550 acres 8 Andere regio's


Het verschil

Pinot gris en de pinot grigio wijnen zijn meestal afkomstig uit twee compleet verschillende wijngebieden: We spreken meestal over de pinot gris wanneer de druif wordt aangeplant in de Elzas regio in Frankrijk.We spreken dan over de pinot grigio als deze groeit in de Italiaanse regio Veneto. De pinot gris- of pinot grigio druiven zijn beide blauwgrijs tot bruin roze van kleur.


Pinot Gris . Pinot Gris- wijnen passen het best bij gerechten met een zwaardere basis. Dus, simpel gezegd, Pinot Gris is geweldig als dinerwijn, terwijl een Grigio vaak wordt beschouwd als een lunch of lichte wijn. Pinot Gris brengt de pittige smaken naar voren die gebruikt worden in zwaardere gerechten zoals saffraan, kurkuma en kaneel.


Pinot Grigio smaakt vaak minder zoet dan Chardonnay vanwege de hoge zuurgraad. Uitzonderingen op de regel: Er zijn twee voorbeelden waar Pinot Grigio zoet is. Een voorbeeld is de goedkope supermarkt Pinot Grigio die is ontworpen om wijndrinkers midden in de week te lokken. De tweede (en aanzienlijk zeldzamer) zijn de lichtzoete Pinot Gris uit de Elzas.






7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page