top of page
  • crnibalkan

Olijfolie en het gebruik ervan

Olijfolie is in kleur van helder geel tot goudgeel; sommige variëteiten verkregen uit onrijp fruit hebben een groenachtige tint. Oliën met verschillende kenmerken en kwaliteiten worden geproduceerd door bijna elk land dat olijven verbouwt, de variaties zijn afhankelijk van het district en de rijpheid van het fruit.



Zuivere olijfolie wordt grotendeels gebruikt voor culinaire doeleinden en voor het bewaren van voedsel, met name ingeblikte vis. Het wordt ook gebruikt in de textielindustrie wol kammen bij de bereiding van cosmetica en toiletartikelen in de farmaceutische industrie voor medische doeleinden, bij de vervaardiging van hoogwaardige castile zeep en als smeermiddel.


Productie van olijfolie

Het grootste deel van de wereldvoorraad olijfolie wordt geproduceerd in de landen van het Middellandse-Zeegebied , maar een deel wordt geproduceerd in Californië , Zuid-Amerika en Australië . Toonaangevende producenten zijn onder meer Spanje , Italië , Griekenland en Tunesië . Terwijl een deel van de olie die in deHet Middellandse-Zeegebied wordt daar geconsumeerd, een aanzienlijk deel ervan wordt geëxporteerd.


De rijpe olijfvrucht waarvan de pit is verwijderd, bevat 20 tot 30 procent olie, afhankelijk van het klimaat en de zorg bij de teelt. Olijfolie verkregen uit de eerste mechanische persing zonder verdere behandeling worden maagd genoemd en hun kwaliteit hangt af van de staat van het fruit.


Alleen oliën van het beste fruit zijn geschikt voor consumptiezonder verdere behandeling. Ze worden zelden zonder behandeling geëxporteerd, maar ze kunnen worden gebruikt als basis voor exportolie of kunnen lokaal worden geconsumeerd. Het breekapparaat dat wordt gebruikt om de olie uit te persen varieert van eenvoudige Romeinse persen, bestaande uit kegelvormige stenen die met een muilezel of met de hand worden bediend, tot moderne hydraulische persen. Om de vorming van vrije vetzuren te voorkomen, moet de beste kwaliteit eetbare olie zo snel mogelijk uit de pulp worden verwijderd.


Eerste persing

Na een eerste persing wordt de restpulp opnieuw geperst met heet water en uit deze tweede persing wordt olie verkregen met een hoger zuurgehalte. Deze olie, samen met inferieure virgin oliën, vormt de olie heetlampante , vanwege het gebruik als brandstof in lampen. Lampante wordt verder geraffineerd om zuur, kleur en geur te verwijderen en wordt verkocht als geraffineerde olijfolie, die grotendeels wordt gebruikt om te mengen met oliën van de eerste extractie om eetbare producten te produceren. Eetbare olijfolie bevat weinig vrije vetzuren; de meeste exportoliën overschrijden niet meer dan 1 procent.



Olijfolie wordt grofweg ingedeeld in vier klassen: (1) extra vierge, olie afkomstig van de eerste persing die een uitstekende smaak en geur bezit en een gehalte aan vrije vetzuren , uitgedrukt als oliezuur , van niet meer dan 0,8 gram per 100 gram; (2) eerste persing verkregen olie van eerste persing die een goede smaak en geur bezit en een gehalte aan vrije vetzuren heeft van niet meer dan 2,0 gram per 100 gram; (3) puur, of eetbaar, een mengsel van geraffineerd en maagdelijk; (4) geraffineerde, of commerciële, geraffineerde lampante . Olijfolie wordt soms gemengd met andere plantaardige oliën, maar dit is niet in alle landen legaal; in sommige landen vormt het fraude. Vervalsing kan worden opgespoord door chemische analyse .


Olijfolie is een centraal onderdeel van de zogenaamde Mediterraan dieet , dat als bijzonder gunstig wordt beschouwd voor de cardiovasculaire gezondheid. Olijfolie is rijk aan antioxidanten , waaronder polyfenolen, en aan gezonde enkelvoudig onverzadigde vetzuren . Studies van olijfolie is gebleken dat het verbruik in de voeding, in het bijzonder in de vorm van extra vergine olijfolie, wordt geassocieerd met een verlaagde kans op hart- en vaatziekten en type 2 diabetes mellitus en met reducties in de hersenen ontsteking envorming van amyloïde-bèta-plaque , die kenmerkend zijn voor de ziekte van Alzheimer . Studies bij dieren hebben aangetoond dat een dieet rijk aan olijfolie inderdaad kan helpen beschermen tegen geheugen verlies en leerstoornissen geassocieerd met dementie.


Bronnen: Wikipedia

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page