top of page
  • crnibalkan

Alle vragen over olijfolie


Extra vierge olijfolie wordt koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor frituren. ... Omdat deze olijfolie voor het belangrijkste deel bestaat uit geraffineerde olie, verandert de olie niet van kwaliteit en smaak bij verhitting.


Wat is het verschil tussen olijfolie en extra vierge olijfolie?

Het verschil tussen olijfolie en extra vergine olijfolie zit hem in de persing. Extra vergine ol?folie wordt gemaakt van de eerste, koude persing van de ol?ven. De ol?ven worden dus nog niet verhit, iets wat later wel gebeurt om meer olie te kunnen onttrekken.


Wat betekent met extra vierge?

De crème de la crème en de olijfolie die ook bij ons het meeste gebruikt wordt, is extra vierge/extra vergine olijfolie. Deze olie is het resultaat van de eerste, koude persing met mechanische machines en heeft een zuurgraad lager dan 0,8%.


Wat is de beste olijfolie?

Kies voor extra vierge. Extra vierge is een Europees beschermde benaming voor de beste kwaliteit van olijfolie. Dat betekent: alleen mechanisch geperst, koudgeperst onder de 28°C en van nature maximaal 0,8% vrije vetzuren (zuurtegraad). Kies zowel voor extra vierge om koud te gebruiken als warm (gefilterd).


Kun je met extra vierge olijfolie bakken?

Bakken in olijfolie kan gewoon, het is zelfs gezond. Alleen de duurdere, extra vierge olie kun je beter niet gebruiken in warme gerechten.


Is olijfolie geschikt om te wokken?

Bak, braad, wok of frituur bij voorkeur in gewone (goedkope) olijfolie, arachideolie, zonnebloemolie of maïsolie. Lijnzaadolie en extra vierge olijfolie kun je beter niet verhitten.


Wat is het verschil in olijfolie?

Het verschil tussen de ene olijfolie en de andere zit hem in het fabricageproces, de toevoegingen en de zuurgraad. De zuurgraad van de olie bepaalt de kwaliteit. Daaraan valt af te leiden in welke mate de vetten zijn afgebroken in vetzuren. Enkelvoudig onverzadigde vetzuren zijn goed je, ze verlagen je cholesterol.


Wat is lichte olijfolie?

Olijfolie verliest haar smaak bij verhitting. De term 'licht' slaat op een extra fijne filtering en is lichter in kleur en smaak. Daarom is deze olie bijzonder geschikt voor gebruik bij gerechten waar een uitgesproken smaak niet gewenst is.


Kan je koken met extra vierge?

Bakken en braden in extra vierge olijfolie is niet aanbevolen omdat deze oliesoort minder goed tegen verhitting kan. Ook gaat de smaak grotendeels verloren na verhitting. Extra vierge olijfolie wordt koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen.


Welke kleur heeft olijfolie?

De olie heeft een groene of gele kleur, in verschillende tinten. De kleur heeft niets te maken met de kwaliteit. Er zijn vele soorten olijfbomen en zij geven ieder hun specifieke olie. Olieproevers gebruiken daarom donkergekleurde glazen, zodat de kleur van de olie niet te zien is.


Is olijfolie slecht voor je?

Wanneer u 'extra vierge' olijfolie verhit, verbranden er stoffen die in de olie zitten. Dit is ongezond en op de lange termijn zelfs kankerverwekkend. 'Gewone' olijfolie is beter gezuiverd en daar zitten die stoffen niet in. Dit heeft te maken met de verschillende manieren waarop de producten zijn gemaakt.




4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page